luni, 31 august 2009

Land of kitch


Romania - land of choice. Imi vine sa rad cand aud aceasta sintagma. Numai asa nu se poate numi Litoralul romanesc. Dupa o vacanta in care am avut ocazia sa vizitez cateva statiuni am ramas cu un gust amar. In ultimii ani aproape nimic nu s-a schimbat. Zone multe cu gunoaie, pubele putine, praf, alge din plin, tarabe pline kitch-uri ( aceleasi in toate statiunile si ORIBILE ! ) vandute drept suveniruri, muuuuult fast-food de care romanul nu se mai satura, jucarii si jocuri pentru copii cu preturi mult prea mari pentru cat fac in realitate. In parcul de distractii angajatii iti taie orice pofta de viata, din cauza figurilor blazate pe care le afiseaza. Noroc de faptul ca cei mici nu ii baga in seama, fiind prea entuziasmati de ceea ce se intampla acolo.

Si la restaurante, serviciile inca lasa de dorit. Chelnerii sunt tot plictisiti, comenzile vin tarziu, iar daca nu esti atent te poti trezi ca ti se toarna sucul sau berea intr-un pahar insuficient de curat…. Trist, dar adevarat. In concluzie, avem un Litoral frumos, daruit de natura, pacat ca seamana, in multe statiuni, cu un balci.

Domnilor alesi, cat timp veti mai politiza cultura ????

Pentru ca mai sunt si oameni care spun lucrurilor pe nume si nu iau pozitia ghiocelului fata de niciun partid sau autoritate publica merita sa cititi si sa trimiteti mai departe un articol al Cristinei Modreanu, directorul Festivalului National de Teatru si o somitate in materie de critica teatrala. Il gasiti pe blogul teatruldeazi.blogspot.com. Iata cateva fragmente din articol:
Politizarea culturii – un pericol național!
În cei aproape 20 de ani de după schimbarea regimului comunist, un pericol major a pândit permanent cultura din România și pe cei activi în acest domeniu: politizarea. Continuând un model de colaborare defectuos datând din timpul comunismului, unii dintre operatorii culturali si organizatorii de evenimente (mai ales cei provenind din fosta elită comunistă) au întreținut o relație de subordonare permanentă cu clasa politică, indiferent de culoarea ei, plecând de la premisa complet eronată moralmente că se asigură astfel de sprijinul politicienilor sau al partidelor aflate la putere. Pe cale de consecință, politicienii în cauză – din nou, indiferent de culoarea politică - și-au arogat merite inexistente, întrucât de fapt, într-o lume normală, e datoria lor firească să investească în cultură, mai ales că o fac din banul public, nu din buzunarul propriu! ( …..)
În aceste condiții, este cu atât mai revoltător faptul că decidenții politici au hotărât în acest an de criză să reducă drastic fondurile destinate tuturor proiectelor culturale din toată țara, alegând în schimb să protejeze de orice dificultate financiară DOAR Festivalul Enescu. Fără să contestăm calitatea acestei manifestări sau să criticăm felul în care este ea organizată, trebuie protestat în mod deschis față de o asemenea decizie arbitrară, luată fără nici un fel de evaluare a impactului real al tuturor manifestărilor culturale – cele grav afectate în 2009 prin scăderea bugetului lor - și cea protejată prin decizie guvernamentală. Bugetul de 7 milioane de euro al Festivalului Enescu este o sfidare pentru toate evenimentele culturale, mari sau mici, de tradiție sau noi, dar cu impact în comunitățile lor – evenimente care au fost periclitate sau anulate din cauza lipsei de fonduri! (...)
Protejarea unui singur eveniment cultural, nu întâmplător cel mai costisitor dintr-un an întreg – dar și cel care oferă cea mai strălucitoare vitrină pentru clasa politică într-un an electoral – este o decizie ce trebuie denunțată public, ca fiind un efect al periculoasei politizări a culturii, care se manifestă agresiv în această toamnă electorală în România. Și căreia ar trebui să-i punem punct, măcar acum, după 20 de ani de la Revoluție.

Gong !


Ador toamna, cand se deschid portile teatrelor, cand publicul asteapta nerabdator primul spectacol, dupa vacanta torida, si programul premierelor teatrale. E un sentiment unic sa pasesti din nou in vechiul foaier plin de spectatori, sa ajungi in sala, apoi rasfoiesti programul, sa numeri minutele pana cand bate primul gong...iar apoi sa te lasi purtat in lumea sublima a artei dramatice. Aristotel numea arta Catharsis ( derivat din ‘’kathares’’, care înseamnă pur, curat, fără pată). Ceai care iubesc arta simt cu adevarat ca se purifica si evolueaza spiritual prin intermediul ei.
La Ploiesti, cortina se va ridica pe 8 septembrie, Teatrul Toma Caragiu programand mai multe spectacole noi : comedii, tragi - comedii, drame, un cabaret si altele. A aparut in oras si primul afis al unei piese din Bucuresti - cea a spectacolului “Doctor de femei”, al Teatrului Metropolis, ce se va juca (daca biletele nu sunt prea scumpe si se va anula din cauza numarului mic de spectatori) pe 12 octombrie, al Casa de Cultura a Sindicatelor din Ploiesti. Vizionari placute!

miercuri, 26 august 2009

luni, 24 august 2009

La mare cu Marilyn...


Cartea care m-a insotit la mare: Marilyn Monroe - Secrete, glorie si tragedie, de J. Randy Taraborrelli. V-o recomand, este foarte interesanta.

Show aviatic la Mangalia



Mangalia e cea mai frumoasa ...





Fotografii de pe Litoralul romanesc



Imagini din statiunea 2 Mai

miercuri, 5 august 2009

www.videoanni80.com

Daca va place muzica anilor 80 ( eu sunt fana infocata ) va recomand un site cu videoclipuri din acea perioada. Gasiti cam tot ce doriti: disco, pop, rock etc.