luni, 31 august 2009

Domnilor alesi, cat timp veti mai politiza cultura ????

Pentru ca mai sunt si oameni care spun lucrurilor pe nume si nu iau pozitia ghiocelului fata de niciun partid sau autoritate publica merita sa cititi si sa trimiteti mai departe un articol al Cristinei Modreanu, directorul Festivalului National de Teatru si o somitate in materie de critica teatrala. Il gasiti pe blogul teatruldeazi.blogspot.com. Iata cateva fragmente din articol:
Politizarea culturii – un pericol național!
În cei aproape 20 de ani de după schimbarea regimului comunist, un pericol major a pândit permanent cultura din România și pe cei activi în acest domeniu: politizarea. Continuând un model de colaborare defectuos datând din timpul comunismului, unii dintre operatorii culturali si organizatorii de evenimente (mai ales cei provenind din fosta elită comunistă) au întreținut o relație de subordonare permanentă cu clasa politică, indiferent de culoarea ei, plecând de la premisa complet eronată moralmente că se asigură astfel de sprijinul politicienilor sau al partidelor aflate la putere. Pe cale de consecință, politicienii în cauză – din nou, indiferent de culoarea politică - și-au arogat merite inexistente, întrucât de fapt, într-o lume normală, e datoria lor firească să investească în cultură, mai ales că o fac din banul public, nu din buzunarul propriu! ( …..)
În aceste condiții, este cu atât mai revoltător faptul că decidenții politici au hotărât în acest an de criză să reducă drastic fondurile destinate tuturor proiectelor culturale din toată țara, alegând în schimb să protejeze de orice dificultate financiară DOAR Festivalul Enescu. Fără să contestăm calitatea acestei manifestări sau să criticăm felul în care este ea organizată, trebuie protestat în mod deschis față de o asemenea decizie arbitrară, luată fără nici un fel de evaluare a impactului real al tuturor manifestărilor culturale – cele grav afectate în 2009 prin scăderea bugetului lor - și cea protejată prin decizie guvernamentală. Bugetul de 7 milioane de euro al Festivalului Enescu este o sfidare pentru toate evenimentele culturale, mari sau mici, de tradiție sau noi, dar cu impact în comunitățile lor – evenimente care au fost periclitate sau anulate din cauza lipsei de fonduri! (...)
Protejarea unui singur eveniment cultural, nu întâmplător cel mai costisitor dintr-un an întreg – dar și cel care oferă cea mai strălucitoare vitrină pentru clasa politică într-un an electoral – este o decizie ce trebuie denunțată public, ca fiind un efect al periculoasei politizări a culturii, care se manifestă agresiv în această toamnă electorală în România. Și căreia ar trebui să-i punem punct, măcar acum, după 20 de ani de la Revoluție.

Un comentariu:

mediartys spunea...

Intr-adevar, sa-i punem punct- dar nu prin faultarea culturii! Sunt destule domenii care chiar merg prost, si de acolo trebuie pornit: educatie, invatamant, aparatul administrativ: cand vor merge bine taote astea, va fi totul in consecinta si in cultura. Dar nu e corect sa incepem cu cultura, cand multi dintre noi nu avem cultura necesara sa distingem intre ce e bun si ce e corupt si politizat.