joi, 18 noiembrie 2010

Sinucigasul



M-am numarat printre spectatorii de luni seara de la Casa de Cultura a Sindicatelor Ploiesti, unde s-a jucat piesa “Sinucigasul” lui Nikolai Erdman, în regia lui Felix Alexa şi cu Dan Puric în rolul principal. Nu am mai vazut de mult sala arhiplina. Biletele se epuizasera cu 2 saptamani in urma, in loja se adusesera scaune, deoarece locurile nu erau suficiente. Spectacolul – unul de exceptie, asa cum era de asteptat. Dan Puric a fost foarte convingator in rolul lui Podsekalnikov, dar am ramas mai impresionata de prestatia lui Marius Manole - pe care l-am vazut pentru prima data pe scena. In opinia mea, acesta ar merita un premiu de interpretare pentru modul in care a intruchipat personajul postasului. Iar una dintre replicile lui este de neuitat: “ In socialism nu vor mai fi femei si barbati, ci numai mase!”.

Scenografia a completat perfect prestatia artistica a protagonistilor si regia. Pe intreaga scena erau montate aproximativ 20 de usi, pe care intrau si ieseau actorii, deasupra fiecareia fiind cate un ceas luminat, muzica instrumentala amplifica starea de neliniste si de panica in momentele-cheie ale piesei. In concluzie, merita sa urmariti un spectacol de exceptie si sa meditati la mesajele ei, la strigatul disperat al cetateanului ignorat de stat si care nu mai are solutii pentru supravietuire. Situatie in care se afla, din pacate, si multi conationali ai nostri.

În distribuţie, alături de Dan Puric, figurează Costel Constantin, Adela Mărculescu, Ileana Olteanu, Marius Bodochi, Marius Manole, Tania Popa, Silviu Biriş, Maria Buză, Andrei Finţi, Lamia Beligan, Rodica Ionescu, Florin Lăzărescu, Tatiana Constantin/ Ana Macovei, Vitalie Bichir, Alexandru Nedelcu şi Nikita Dembinski.

Un comentariu:

mediartys spunea...

ma bucur ca ai fost si ai simtit calitatea acelui spectacol, in acelasi timp si noi facem arta si calitate cu cvartetul ARTYS pe un pret de bilet aproape insignifiant...si totusi foarte greu e sa te mentii si mia ales sa cresti in criza. Voi presarii aveti un rol foarte important si foarte bine definit, nu e suficient ca a venit Puric la Ploiesti, sau Tudor Gheorghe, sau Hrusca...sau orchestra fantoma Sankt Petersburg...cu un afis care are colat alt cap decat dirijorul anuntat ca protagonist...dar cu preturi de 800 ron care iau fata snobilor din orasul nostru.

stiu ca doare, poate ca nu sunt eu cel raspunzator sa zica aceste lucruri- eu doar constat si ma intristez pe zi ce trece, in dauna impulsului artistic si idealist de comunicare prin arta..dar apoi va mirati ca nu aveti subiecte sau ca filarmonica si arta clasica- comerciala sau pentur elite, e la un pas de colaps...