joi, 28 ianuarie 2010

Toata lumea e fascinata de Avatar, Catavencu il desfiinteaza. Articolul - mai jos

6 motive serioase pentru care Avatar e un căcat
27 Ian 2010 | Andrei Mantog |
James Cameron este, într-adevăr, un geniu. A făcut un film de trei ore în care jigneşte în mod repetat bunul simţ, bunul gust şi inteligenţa medie a spectatorilor. Şi totuşi, oamenii se înghesuie să plătească pentru a-l vedea. Preferam să mă înjure de mamă, că măcar scăpam mai ieftin. Dar să le luăm pe rînd...
1. Metafora pe care se bazează filmul e atît de evidentă încît cred că nu mai merită să intre în categoria „metafore”. Dacă Eminescu ar fi numit soarele un „glob de foc”, de exemplu, se chema că e beat sau prost, nu că face o metaforă.
Ei, povestea filmului e aşa: americanii atacă un teritoriu străin (aici extraterestru) pentru a pune mîna pe o resursă importantă (aici nu petrol). Lipsiţi de scrupule, americanii cei răi distrug totul, de la vieţi nevinovate la tradiţii locale şi ecosisteme, dar încearcă în acelaşi timp să salveze aparenţele prin eforturi, chipurile, de a „civiliza” zona. Deci măgarul ăla de Cameron a avut nevoie de nu-ştiu-cîte sute de milioane de dolari ca să facă un film despre invazia americanilor în Irak. Doar că în filmul lui irakienii nu au bombe, ci cozi, şi caii irakienilor nu au patru picioare, ci şase. Ceea ce ne duce la punctul 2.
2. Mult-lăudata Pandora e o lume făcută, probabil, de un funcţionar sau un inginer. Sau numiţi voi o altă categorie lipsită de imaginaţie, la alegere. Locuitorii Pandorei sînt ca oamenii, doar că un pic mai mari, iar animalele sînt ca pe Pămînt, doar că au mai multe picioare (de obicei şase). Oaaau! Ce lume fenomenală! Nu m-aş fi gîndit niciodată că poate să existe aşa ceva, să-mi bag cele două picioare! Apropo de punctul 3...
3. Cele trei sute de milioane de dolari nu au fost de ajuns pentru ca nesimţitul de Cameron să angajeze nişte oameni de ştiinţă, sau măcar vreo doi studenţi care mai cască ochii pe National Geographic în sesiune. Am vorbit de animalele cu şase picioare, nu? Două în spate şi încă patru, foarte apropiate unele de altele, în faţă. O adaptare la mediu absolut inutilă, drept dovadă că pe Pământ (care parcă seamănă un pic cu Pandora, nu?) nu există aşa ceva. În schimb, în jungla de pe Pandora există prădători mari. Foaaarte mari. Atît de mari încît le este imposibil să se strecoare prin rahatul ăla de vegetaţie deasă. Ca un exemplu absolut jenant, la începutul filmului Jake-avataru’ (aflat, atenţie!, pentru prima oară pe Pandora) e urmărit de un soi de felină fioroasă care, deşi juca pe teren propriu, se izbeşte cu capul de toţi pomii şi se agaţă cu gîtul de toate lianele în încercarea de a-l prinde. Încercare sortită eşecului, se înţelege. Cameroane, ai mai văzut tu jaguar să dea cu rîtul în pomi cînd urmăreşte prada, coane? Ah, să nu uit de munţii suspendaţi...
4. Culmea imaginaţiei băiatului care a creat Pandora a fost atinsă cînd acesta a fumat mai mult decît de obicei şi s-a gîndit că ar merge să inventeze o nouă formă de relief: munţii suspendaţi. Einstein, săracul, cred că a deschis şi sicriul, la cît s-a răsucit în el văzîndu-şi forţa preferată terfelită în acest hal. Să fie clar: gravitaţia, cel puţin în Universul nostru, este sfîntă. Nu există nici o explicaţie logică sau măcar rezonabilă pentru care nişte pietroaie uriaşe să „atîrne” la cîteva zeci de metri de un corp care are masa de jdemii de ori mai mare. Pur şi simplu nu se poate.
5. Dialogurile sînt nesimţit de proaste. Cred că nu găseşti în toate filmele nominalizate la Oscar şi Globul de Aur în 2010 atîtea clişee cît în trei ore de Avatar. Toate personajele din avatar ţin neapărat să abiă cîte o glumă în fiecare replică. Savanţii, soldaţii, extratereştrii, toţi. La dracu, de cîteva ori m-am aşteptat să se ridice caii ăia cu şase picioare în două dintre ele, cînd sînt cravaşaţi, şi să îi spună stăpînului: „Mane, călăreşti aşa de prost că încep să înţeleg de ce a băgat nevastă-ta divorţ”. Aţi ghicit, toate glumele eşuează lamentabil.
6. Erorile logice se simt, şi ele, ca acasă. De exemplu, o pilotesă de elicopter (un elicopter de război, care avea paişpe tipuri de arme pe el şi transporta soldaţi) dezertează brusc atunci cînd elicopterele primesc ordin să atace Pandora. Şi zice (apropo de clişee): „I didn’t sign up for this shit”. Adică ea nu s-a înrolat ca să distrugă Pandora, cum ar veni. Menţionez că nu era primul ei zbor, ba chiar părea o obişnuită a locului. Şi atunci mă întreb: oare ce credea ea că o să facă în armată, la bordul unui elicopter cu mai multe arme decît şuruburi? Curse de maxi-taxi?!
Aş putea continua, dar m-am plictisit. Şi asta ar mai lipsi: după ce am dat un milion să văd infecţia asta de film, să mai pierd şi mai mult de jumătate de oră din viaţă povestindu-l.

marți, 26 ianuarie 2010

Comentarii... eurovisioniste

Nici nu a inceput bine preselectia la Eurovision si au inceput scandalurile. Compozitorul melodiei lui Florin Salam, care nu a intrat in preselectie , acuza juriul de rasism, solistul fiind tigan ( dar Andra - care a cantat nu o data, in finala concursului - nu o fi din aceeasi etnie ? ).

Curioasa alegerea Paulei Selling de a canta cu Kamara, care nu este unul dintre cei mai buni solisti de la noi. De ce s-o fi incapatanand fata sa cante in duet cu cineva? Ar avea succes si singura.

In juriu s-a aflat si Adi Despot, intransigentul membru al juriului de la Megastar. Bine ca nu a fost si Virgil Iantu pentru ca, dupa evaluare, nu ramaneau nici 5 melodii in finala! :))

luni, 25 ianuarie 2010

Au fost alese piesele care intra in Selectia Nationala Eurovision

r. Crt

Numele Piesei/compozitor/interpret

Total

1

Come as one /Baruta Gabriel/ - juriul recomandă schimbarea interpretului

97

2

It's not too late /Andrei Tudor/Paula Seling&Kamara Ghedi/

97

3

Searching for perfect emotion /Vlad Cretu/ - juriul recomandă schimbarea interpretului

93

4

Running out of time /Bourosu Daniel/Pasager - Ovidiu Anton,Daniel Bourosu,Daniel Vlad,Gabriel , Doru Diaconu, Roxana Matiasici/

90

5

Playing with fire /Ovidiu Cernauteanu/Paula Seling & Ovidiu Cernauteanu/

89

6

See you in Heaven Michael /Mircea Romcescu/- juriul recomandă schimbarea interpretului

89

7

Come along /Vlasceanu Bogdan & Turcu Paul/Laura Petrescu & Preda Mihai/

88

8

Jack Pott /Marias Mona,Rogoz Tudor,Sandru AnaMaria,Crivaci Razvan/Crivaci/

88

9

Around around /Catalin Josan/

85

10

Crazy /Deac Alexandru/Ungureanu Alexandra/

83

11

Love is war /KEO/TINA G/

82

12

I'm running /Ilie Cornel/ Dalma Kovacs/

81

13

Save Their Lives /Eduard Carcota/Luminita Anghel, Tony Tomas, Adrian Piper/

80

14

Baby /Mihai Alexandru/- juriul recomandă schimbarea interpretului

79

15

Lay me Down /Manolache Vlad,Costea Laurentiu,Piscunov Alex, Bacula Ionut, Ionescu Tudor/

79

16

Surrender /Matache Razvan & Zoltan Pop/Anda Adam/

sâmbătă, 23 ianuarie 2010

marți, 19 ianuarie 2010

O sugestie modesta: la noi de ce nu se pot organiza spectacole la monumente istorice ??

Am vazut recent pe Youtube fragmente din niste concerte spectaculoase, sustinute la monumente celebre, cum ar fi concertul lui Jean Michel Jarre organizat la piramidele din Egipt, in stilul lui grandios, cu orchestra, lumini, efecte speciale, focuri de artificii. Imi pun si eu a n-a oara intrebarea, poate citeste cineva si face ceva : LA NOI DE CE NU SE POATE ? Ar fi o excelenta modalitate de a ne promova valorile culturale si de a oferi publicului si un spectacol de neuitat. Iata o sugestie de luat in seama de onorabilii de la Ministerul Culturii si de la cel al Turismului de la o consumatoare de cultura. Cred ca e un proiect in care merita sa investesti. Poate domnul Kelemen Hunor sa vina cu o alta mentalitate si sa ne dea o lectie de management ireprosabil in cultura. De ce nu?

Bafta, Luminita!


Editia din acest an a Selectiei nationale Eurovision se anunta interesanta. In ceea ce ma priveste, ca si spectator, salut decizia Luminitei Anghel, una dintre solistele pe care le apreciez foarte mult, de a concura din nou. Se pare ca ea va canta alaturi de Tony Tomas, o melodie a lui Eduard Carcota. Inseamna ca anul acesta s-ar putea sa avem sanse sa urcam din nou pe podium, la finala internationala. Bafta, Luminita !

Salam la Eurovision ?

Dupa ce vestea ca la preselectia pentru Eurovision din Moldova participa un anume domn Turcu, melodia sa aducand aminte de linia melodica a vechilor cantece patriotice, care din punct de vedere muzical nu ne spuneau nimic si pe care toti le cantam din obligatie, apare si in Romania o informatie soc: manelistul Salam participa la Selectia nationala cu 2 piese.M-am amuzat si eu copios aam auzit asta, apoi am aflat ca nu va canta, totusi, manele... deci ma abtin de la comentarii pana cand ii voi urmari prestatia.
Totusi, trebuie mentionat ceva ce se pare ca toate televiziunile au uitat sa comunice, astazi, in prezentarea stirii. Regulamentul de la Eurovison - Selectia nationala - s-a schimbat, iar compozitorii trebuie sa aleaga din vreo 54 de nume de solisti si trupe alese de TVR pe cei care le vor interpreta piesele. Inutil sa mai spun ca Florin Salam nu se afla printre ei. Este interesant de aflat daca juriul il va accepta pe Salam, daca a facut-o deja si noi nu stim sau daca li se va recomanda compozitorilor sa colaboreze cu alt artist.

miercuri, 13 ianuarie 2010

Cu ce vrea Moldova sa dea lovitura la Eurovision: Ce lumini! Ce feierie! Cantece si bucurie/ Europa se aduna la un gand si-o voie buna".

» Pavel Turcu, paznic la un supermarket din Ungheni, a devenit celebru dupa ce piesa pe care a inscris-o la Eurovision a starnit un manifest cultural al bloggerilor din Republica Moldova.» Piesa "Imn Eurovision", inscrisa la preselectia competitiei din R. Moldova, a devenit hit pe youtube si cel mai discutat, injurat si ridicat in slavi subiect de pe site-urile moldovenesti."E o rusine! ne face tara de ras! nu e posibil ca un asemenea cantec sa ne reprezinte!" Asa suna multe dintre reactiile la "Imn Eurovision", o combinatie de muzica lautareasca si techno, pe versuri de genul "Ce lumini! Ce feierie! Cantece si bucurie/ Europa se aduna la un gand si-o voie buna". "Sa inteleg eu ca in autobuzele interurbane se canta Franz Schubert?", raspunde regizorul Viorel Mardare intr-o emisiune de la postul moldovenesc Jurnal TV. Mardare e unul dintre zecile de bloggeri, intelectuali, profesori universitari sau jurnalisti care l-au transformat pe paznicul-lautar din Ungheni intr-un subiect mai fierbinte decat Vladimir Voronin: peste 80.000 de oameni l-au vazut pe youtube, toate blogurile scriu despre el, se planuiesc flashmob-uri, se fac filmulete de sustinere si glume in stilul celor despre Chuck Norris: "Pana la Pavel Turcu, putini stiau unde se afla Republica Moldova. Acum toti invata la geografie ca Europa e continentul unde este situat Ungheniul".
Sursa> Romania Libera

Efectul cred ca va fi unul "tragic": va muri publicul de ras.