Atentie la alimente! Mancam plastic fara sa stim

Foarte multe reziduuri din plastic plutesc in apele Marii Mediterane, transformandu-se in hrana pentru pesti. Peste 500 tone de particule din plastic se transforma in file de peste, care ajunge pe mesele noastre.
Rezultatele studiiilor sunt extrem de ingrijoratoare. Potrivit constatarilor oceanografilor, aproape 250 de miliarde deseuri din plastic, cantarind in medie 1,8 miligrame, plutesc in Marea Mediterana, scrieDeutsche Welle
Oamenii de stiinta de la organizatia "Mediterana in Pericol" au stabilit acest lucru anul trecut, in cadrul unei expeditii efectuate in partea de vest a Marii Mediterane.
Cu ajutorul iahtului Halifax, expertii au studiat coastele mediteraneene ale Frantei, nordului Italiei si Spaniei. S-au analizat probe de apa de la o adancime de 15 centimetri, pentru a se stabili cantitatea de particule din plastic din continut. De la adancimi mai mari nu au fost luate probe.
Marile - in curand, o supa din plastic
Probele au fost analizate de catre Institutul Oceanografic Francez, "IFREMER", precum si de institutia similara din Belgia. Din cifrele publicate reiese clar ca actuala poluare a Marii Mediterane cu particule din plastic se poate dovedi ireversibila. Pentru a putea preveni transformarea acesteia intr-o mare supa de plastic exista o singura sansa: trebuie oprita sursa contaminarii.
Cercetatorii vor reveni in acest an in locurile deja studiate pentru a verifica cotele nivelului de poluare. Expeditia va fi extinsa, deasemenea, in zonele de coasta ale Africii de Nord si in sudul Italiei. Se vor lua probe suplimentare de apa din largul coastelor corsicane si ale Sardiniei.
Cresterea poluarii cu particule din plastic, in toate caile navigabile ale lumii, este pe cale de a deveni un real pericol global pentru sanatatea oamenilor si a animalelor. Deseurile din plastic ajung in mare din revarsarea raurilor si fluviilor afluente, dar sunt aruncate si de la bordul navelor de pescuit sau de calatori.
Pentru oameni sunt periculoase, mai ales, microparticulele care in procesul natural de hrana ajung in carnea de peste si implicit in stomacul consumatorului. Probele de sange de la diversi subiecti umani au aratat ca in organismul acestora se depoziteaza nenumarate particule nocive, cum ar fi, de exemplu, bisfenol A.
Rezultatele studiiilor sunt extrem de ingrijoratoare. Potrivit constatarilor oceanografilor, aproape 250 de miliarde deseuri din plastic, cantarind in medie 1,8 miligrame, plutesc in Marea Mediterana, scrieDeutsche Welle
Oamenii de stiinta de la organizatia "Mediterana in Pericol" au stabilit acest lucru anul trecut, in cadrul unei expeditii efectuate in partea de vest a Marii Mediterane.
Cu ajutorul iahtului Halifax, expertii au studiat coastele mediteraneene ale Frantei, nordului Italiei si Spaniei. S-au analizat probe de apa de la o adancime de 15 centimetri, pentru a se stabili cantitatea de particule din plastic din continut. De la adancimi mai mari nu au fost luate probe.
Marile - in curand, o supa din plastic
Probele au fost analizate de catre Institutul Oceanografic Francez, "IFREMER", precum si de institutia similara din Belgia. Din cifrele publicate reiese clar ca actuala poluare a Marii Mediterane cu particule din plastic se poate dovedi ireversibila. Pentru a putea preveni transformarea acesteia intr-o mare supa de plastic exista o singura sansa: trebuie oprita sursa contaminarii.
Cercetatorii vor reveni in acest an in locurile deja studiate pentru a verifica cotele nivelului de poluare. Expeditia va fi extinsa, deasemenea, in zonele de coasta ale Africii de Nord si in sudul Italiei. Se vor lua probe suplimentare de apa din largul coastelor corsicane si ale Sardiniei.
Cresterea poluarii cu particule din plastic, in toate caile navigabile ale lumii, este pe cale de a deveni un real pericol global pentru sanatatea oamenilor si a animalelor. Deseurile din plastic ajung in mare din revarsarea raurilor si fluviilor afluente, dar sunt aruncate si de la bordul navelor de pescuit sau de calatori.
Pentru oameni sunt periculoase, mai ales, microparticulele care in procesul natural de hrana ajung in carnea de peste si implicit in stomacul consumatorului. Probele de sange de la diversi subiecti umani au aratat ca in organismul acestora se depoziteaza nenumarate particule nocive, cum ar fi, de exemplu, bisfenol A.
SURSA: ZIARE.COM
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu