marți, 4 noiembrie 2008

Scump, dom'le, scump, in Canada !

Foarte multi romani care vor o viata mai buna emigreaza in Canada. Nu este deloc usor sa ajungi acolo. Pot trece ani pana sa convingeti autoritatile canadiene ca puteti sa va gasiti de lucru pentru a va intretine, sunteti un bun cetatean, cunoasteti cel putin doua limbi straine( un mare avantaj este sa fiti casatoriti). Pentru romanii care traiesc in Canada, dar si pentru cei care se gandesc sa emigreze in acest stat, site-ul www.theromanians.ca ofera o multime de informatii foarte utile. In primul rand, ar trebui sa va pregatiti pentru o viata mult mai scumpa decat in Romania. Iata care sunt cheltuielile uzuale ale unei familii:

Chiriile in Toronto incep de la $700/luna garsoniera ("bachelor" in eng.), $800/luna apt. cu o camera ("1 bedroom") sau $1000/luna 2 camere ("2 bedrooms"). Acestea de obicei au incluse cheltuielile ("Hydro included"). Altfel mai platiti vreo $50-60/luna "Hydro" (cheltuieli: apa calda & curent). Mai platiti extra telefonul si cablu (nu au legatura cu chiria). Nu uitati ca la instalarea telefonului este foarte posibil sa va ceara o garantie de $200 care vi se returneaza la cerere dupa 6 luni. De asemenea platiti extra garajul (daca aveti masina). De obicei sa plateste la inceput 2 luni - o luna in avans si ultima luna de inchiriere. Insa pentru noii veniti poate fi o problema deoarece pot cere mai multe luni in avans (poate chiar 6 luni), sau contract pe un an.
Apartamentele sint goale, nu au mobila decit dulapuri in bucatarie (+ frigider si aragaz) si mai au dulapuri in perete (nu aveti nevoie de dulapuri). Insa o sa aveti nevoie de pat (sau saltea), masa sau birou pe ce sa puneti calculatorul si alte citeva lucruri prin casa. Parcarile sint de obicei subterane (sub cladiri).
Exista si varianta de a inchiria un "basement" intr-o casa. De obicei acestea sint mobilate si pot fi mai ieftine un pic. Sau daca sinteti singur puteti cauta colegi de camera pentru a imparti cheltuielile.

Telefon: ~$25, internet: $9 (dial-up) sau ~$30-$35, cablu (TV): ~$25, asigurare la masina: $200-$350 (scade in timp), benzina: 70 centi - 85 centi / litru (poate fi mai mult sau mai putin), bilet autobuz: $2,25 (o calatorie) sau $19 / 10 calatorii sau aproape $100 /luna (nelimitat), gradinita de copii: $300-$500 pt. 4 ore ("part-time") sau $600-$800 pt. 8 ore ("full-time").
Mincarea pe o saptamina la 2 persoane: $20-$40 (alimente de baza)

Niciun comentariu: