duminică, 26 octombrie 2008

La Ghighiu gasesc alinare oamenii simpli si celebritatile



Manastirea Ghighiu, din Prahova, este loc de pelerinaj pentru mii de credinciosi din toate colturile tarii.Potrivit documentelor istorice, la Ghighiu a fost ridicata in anul 1817 o biserica din lemn, pe vatra unei biserici din lemn zidita la sfarsitul secolului al XVI-lea de logofatul Coresi si sotia sa jupanita Slavita. Lacasul are hramul Izvorului Tamaduirii. Pictura a fost lucrata in ulei de Gheorghe Tattarescu in anul 1865 si a fost restaurata intre anii 1954-1958 si 1984-1990. Principalul motiv pentru care credinciosii isi doresc sa ajunga aici este faptul ca lacasul adaposteste icoana facatoare de minuni "Maica Domnului cu pruncul", ce dateaza din secolul al XVI-lea. Povestea ei este tulburatoare. Se spune ca vine din Siria si ca dateaza din secolul al XVI-lea. In anul 1958, icoana a fost adusa din aceasta tara, de catre episcopul Vasile Samaha si daruita Patriarhului Justinian Marina. Icoana Maicii Domnului facatoare de minuni a fost depusa la Catedrala Patriarhala.
Icoana, zugravita pe lemn de santal, savarsise deja prima minune, cerand in vis sa fie adusa in Romania. Icoana i-a cerut in vis Prea Fericitului Patriarh Teoctist sa fie dusa la manastirea Ghighiu. La icoana, credinciosii lasa lantisoare in semn de multumire si recunostinta pentru toate minunile savarsite de Sfanta Fecioara.

Printre cei care vin sa se roage, aici, in zilele de duminica sau cu prilejul sfintelor sarbatori se numara si celebritatile autohtone. De-a lungul anilor, au fost vazuti aici cantaretii Pepe, Oana Zavoranu, Angela Similea, Mirabela Dauer Adrian Enache, creatorii de moda Romanita Iovan si Catalin Botezatu, fostul fotbalist Gheorghe Hagi, fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, vedetele TV Iuliana Marciuc, Simona Patruleasa, actrita Manuela Harabor.

Niciun comentariu: