duminică, 26 iulie 2009

Despre o emisiune si o carte...

Am vazut sambata seara o editie extrem de interesanta, haioasa, dar si cu accente de... haz de necaz a emisiunii Guvernatorul, moderata de Liviu Mihaiu. Tema discutiei- tabloidizarea televiziunii, emisiunile proaste, pline de personaje inculte, dar gata sa se dezbrace sau sa faca scandal in direct pentru audienta, gen Nichita. S-a vorbit despre pericolul promovarii unor astfel de indivizi si invidide care nu au nimic de spus, despre violenta si kitch-ul care inunda televiziunile. Printre invitati, o doamna in adevaratul sens al cuvantului, dar mai putin cunoscuta din pacate: Mihaela Miroiu , profesor universitar, autor, printre altele a cartii "Nepretuitele femei", pe care am citit-o si v-o recomand cu caldura . M.M. a vorbit despre discursul politic, ce a coborat la nivelul cel mai de jos, spunand ca nu mai vorbim azi de talk-show, ci de cort- show, deoarece invitatii vorbesc ca la usa cortului. O alta idee pe care am retinut-o de la dumneaei este socul pe care romanul il are dupa ce revine din strainatate, (unde televiziunea nu atinge culmea penibilului) si se uita pe posturile romanesti.
La final, moderatorul a anuntat ca a trimis niste emisiuni ( gen "Consilier de urgenta", unde parintii se cearta in fata copiilor ) la CNA/ul din Franta si la toamna asteapta un raspuns din partea lor ( probabil ca vor fi socati francezii ).
* "Nepretuitele femei" este o carte despre feminism si conditia femeii moderne, in care autoarea demonstreaza ca reprezentantele sexului slab sunt grav discriminate in societatea de azi. Nu legal, caci au drepturi egale cu barbatii , ci cultural. De exemplu, femeile apar cel mai des in fata publicului daca sunt victime, daca se dezbraca, sunt sexy si disponibile, valoarea lor e data de corpul lor etc.

Niciun comentariu: