vineri, 20 martie 2009

De ce a murit Natasha Richardson ?



De ce Natashei Richardson i-a fost fatală căzătura la schi ?
de Gloria Sauciuc in 20 Mar 2009
Natasha Richardson a murit din cauza unei lovituri la cap, ceea ce i-a cauzat o hemoragie intra-craniană. Actrița, de 45 de ani, a suferit o căzătură luni, in timpul unei lectii de schi. De ce oare o căzătură, care nu a provocat niciun semn vizibil al vreunei răniri, a devenit fatală?
Iată mai jos părerea unui specialist, Dr. Gail Rosseau, Chirurg Sef la Spitalul de Neurologie și Ortopedie din Chicago, despre modul în care un hematom epidural - o acumulare de sânge în creier - poate fi fatal, și ce e de făcut pentru a se evita așa ceva. Doctorul a răspuns întrebărilor reporterilor publicației People.

De ce e un mortal un hematom epidural?
În cazul unei raniri la picior, acesta se umfla cat casa. În cazul creierului, acesta e înconjurat din toate părțile de craniu și nu are loc unde să se umfle. Inima continuă să pompeze sânge. Creierul e lipsit de oxigen și în aceasta constă moartea cerebrală.

În câte cazuri este mortala?
Nu avem suficiente date. E una din cele mai periculoase accidentări, deoarece poate fi fatală în timp foarte scurt. Timpul e problema. Pentru chirurg, există soluții favorabile, deoarece se poate vindeca pe deplin atâta timp cât creierul nu este foarte afectat. Însă, în cazul Natashei Richardson, medicii nu au comentat asupra gravității leziunii.

Ce să faci atunci când te-ai lovit la cap?
Anumite semne precum durerea de cap, grețurile, amețeala și pierderile de cunoștință sunt semne că trebuie să mergi la spital.

Există ceva ce Natasha Richardson ar fi putut face pentru a evita rănirea?
Numărul unu, și cel mai important, să poarte o cască. Schiorii profesioniști le poartă în timp ce începătorii nu o prea fac. Ideea că nu ești pe o pantă abruptă și că nu ai nevoie de cască, nu ține. (După datele Asociației Americane de Chirurgie Neurologică, 1.5 milioane de oameni au suferit leziuni pe creier în 2007, dintre care 10.419 au avut loc la schi sau snowboard).

Putea să fie salvată Natasha?
Nu putem ști sigur. Probabil o cască ar fi salvat-o, dar nici măcar asta nu se poate spune cu siguranță.
sursa / Cinemagia.ro

Niciun comentariu: