luni, 2 martie 2009

Rihard Jeni, un comic genial


Am descoperit recent, show-urile unui actor de stand up comedy american extrem de talentat - Richard Jeni. Nu auzisem de el pana acum. Un actor multi-premiat si extrem de iubit de milioane de oameni. In 2007, la 49 de ani, in apogeul carierei, in culmea gloriei, a...innebunit si s-a impuscat in cap. Ce inseamna viata asta....

Iata o biografie a artistului gasita pe internet:

Richard John Colangelo nascut pe 14 aprilie 1957 , cunoscut pe numele de scena Richard Jeni, a fost un scriitor, compozitor, scenarist, actor si comedian stand-up american. Provenit dintr-o familie italo-americana, acesta s-a nascut in Bensonhurst/ Brooklyn, a urmat cu rezultate excelente "Hunter College " si a absolvit Facultatea de Stiinte Politice Comparative.Recunoasterea sa artistica vine odata cu serialul "Showtime" si apare frecvent ca invitat special la diverse show-uri de televiziune, dintre care cel mai important este " The Tonight Show " iar in 1992 se situeaza printre primii in top /HBO cu " Richard Jeni: Platypus Man".
Apare alaturi de Jim Carrey in filmul " Masca", unde compune si tema muzicala a filmului ("I'm A Platypus Man") pentru Tv. interpreteaza roluri in filme ca " The Aristocrats ", " Burn" , face campanie comerciala pentru " Certs" si " Arby's" si este medaliat cu aur /1993 (Funniest Male Stand-Up Comic) de American Comedy Award pentru contributia sa ca scriitor /performer si cel ce intr-un stil aparte lua interviuri, in campania de avertisment din cadrul " American Dairy Association".
Jeni continua aparitiile sale in " The Tonight Show " concureaza cu Johnny Carson si Jay Leno a acestui stil de comedie iar in 2004, Jeni este pe lista celor " The 100 Greatest Stand-ups of All Time ", (cei mai buni din 100 comedieni ai acestui gen de comedie Stand-up, ...un fel de comedie " in picioare "...interviuri, dezbateri etc.) avand ca invitati nume celebre ca :Tim Allen, , Richard Lewis, Elaine Boosler si prietenul sau Paul Rodriquez...
Pe 10 martie 2007 este gasit agonizand in urma unei impuscaturi, in apartamentul din West Hollywood, California al prieteniei sale, Amy Murphy, cu trei ani mai mica decat acesta, reporter de Tv. si creatoarea/initiatoarea WSVN-Fox 7, transportat la " Cedar - Sinai Medical Center" din Los Angeles unde acesta moare. Avea doar 49 de ani ... politia cerceteaza si verdictul, contestat si in prezent de familie este SUICID, el fiind diagnosticat suferind de o depresie psihica severa cuplata cu o psyhotic paranoia ( ...un anume " grad de nebunie").

Cautati fragmente din spectacolele sale pe youtube,o sa radeti in hohote!

Niciun comentariu: