marți, 24 martie 2009

Unde e presa de odinioara ?

Citesc de mult articolele Florianei Jucan. Imi place cum scrie, are talent. Am citit recent un interviu acordat de ea Evenimentului Zilei si am retinut cateva idei cu care sunt de accord:

Cum vi se pare presa de astăzi, în comparaţie cu cea de-acum 10-15 ani? Ce vă place, ce vă displace?
Involuată. Acum 15 ani, dacă pierdeam o declaraţie la guvern, luam amendă jumătate din salariu, iar ca să public o anchetă munceam o lună, consultam zeci de dosare şi de oameni. Exista sentimentul responsabilităţii individuale la nivelul jurnalistului. Ne guverna încă principiul respectului faţă de ceea ce scriam şi aveam limite în a intra în spaţiul privat al cuiva.
Exista o oarecare moralitate. Astăzi, presa nu mai face investigaţii, pentru că dosarele îţi vin în plic de la adversari sau de la serviciile de informaţii. Reportajul acela bucolic, à la Geo Bogza, în care descopereai oameni şi locuri speciale, a devenit desuet şi nu se mai citeşte, iar profitul derivat din vânzări sau rating scuză orice. În mare parte, tabloidizându-se, presa a devenit mediocră şi se-ndreaptă vertiginos spre… submediocru. Am nostalgia presei de cândva!

Niciun comentariu: