vineri, 6 martie 2009

Un ziarist Newsweek, originar din India, distruge "Slumdog Millionaire"

Un ziarist al saptamanalului Newsweek, Sudip Mazumdar, provenit din ghetourile Indiei, povesteste cum este viata, de fapt, in acele parti ale tarii sale, accentuand "adevarul" cosmetizat la extrem prezentat in "Slumdog Millionaire", castigatorul premiului pentru Cel Mai Bun Film la editia 2009 a Oscarurilor.
"Nu lasati filmul sa va pacaleasca: nu exista sfarsituri fericite pentru majoritatea copiilor strazii din India. Am fost si eu unul," scrie ziaristul in prima editie din martie a Newsweek, nascut in anii 1960."Toata lumea a laudat filmul ca fiind o descriere realista a vietii din ghetourile din India. Dar nu este adevarat. Viata de acolo este o cusca, iti fura mandria, omoara ambitia, iti limiteaza imaginatia si te lasa invalid din punct de vedere psihologic ori de cate ori incerci sa iesi din propriul cartier," adauga el.

Sora sa, nascuta printre sobolani
Ziaristul povesteste cum mama sa a dat nastere primei lui surori, cu trei ani mai mica, fara ajutorul unui doctor, intr-o coliba plina de sobolani, in timp ce el si fratele sau au fugit sa aduca o moasa. Aceasta din urma, o batrana dependenta de opium, n-a facut altceva decat sa taie cordonul ombilical cu o lama nesterilizata, mama sa petrecandu-si restul noptii incercand sa fereasca bebelusul de picaturile de ploaie ce treceau prin tavan.
Adolescenta sa a fost marcata de bataile pana la sange luate la scoala, pentru ca fura fructe din gradinile vecine si de gasca de cartier in care se "inrolase", de altfel singurul lucru ce ii oferea o oarecare stabilitate. In urma unei altercatii cu o banda rivala a devenit urmarit de politie si a fugit intr-un oras vecin, devenind prieten cu un raufacator local, care, totusi, avea grija sa-l hraneasca si sa-l pazeasca. "Timp de cinci ani m-am mutat dintr-un ghetou in altul, mereu cu un pas inaintea politiei. Pentru a face un ban, lucram ca distribuitor de ziare si spalator de masini", scrie Mazumdar. Ziaristul a invatat singur limba engleza, cu ajutorul unor carti pentru copii pe care le imprumutase si a unui dictionar furat, dar si a radioului BBC. Aceasta a fost salvarea sa. Dupa ce facut practica la un ziar local, in limba engleza, a reusit sa obtina un post platit, iar acum 25 de ani a devenit reporter la Newsweek.

Nimic nu s-a schimbat din anii '60
"Pe drum spre cinema, ca sa vad "Slumdog Millionaire", am rugat taximetristul sa treaca prin vechiul meu cartier, in Tangra. Locul nu s-a schimbat mai deloc. Barbatii stau pe scaune afara, mestecand tutun si scuipandu-l in mizeri, in timp ce copiii goi isi fac nevoile in strada. Totul miroase a gunoi si dejectii umane. Singura diferenta pe care am observat-o, fata de anii 1960, sunt cele cateva televizoare color in cateva colibe", scrie ziaristul. Acum, Mazumdar locuieste intr-un apartament inchiriat in New Delhi, incercand sa tina legatura cu prietenii din trecut. "Am intalnit oameni care au iesit din situatii si mai dificile decat a mea. Dar majoritatea locuitorilor acelor locuri nu scapa niciodata. Si nici copiii lor. Nimeni nu vrea insa sa vada un film despre asa ceva," scrie el."Slumdog" a fost un hit pentru ca e plin de speranta si energie pozitiva. Dar trebuie sa ne amintim adevarul urat: ghetourile exista, in mare parte pentru ca lumea permite sa existe asa ceva. Oamenii care locuiesc in acele locuri nu sunt singuri care trebuie sa-si deschida mintea," incheie ziaristul.


Sursa: Ziare.com

Niciun comentariu: